Hepatitis B

Hepatitis B is een door een virus veroorzaakte ontsteking van de lever. Het is een ernstige ziekte waaraan jaarlijks tientallen mensen overlijden.

Twee tot zes maanden na besmetting met het virus treden de eerste ziekteverschijnselen op.
De ziekteverschijnselen zijn aanvankelijk meestel mild en aspecifiek, met name bestaande uit vermoeidheid, lichte koorts, hoofdpijn en buikpijn. Later kan ook een gelige verkleuring van de huid of het oogwit optreden. De klachten houden vaak lange tijd  (maanden) aan.
Geïnfecteerde personen kunnen anderen besmetten, ook wanneer zij zelf nog geen klachten hebben.

Bij ongeveer 5-10% van de besmette personen blijkt het lichaam niet in staat het virus kwijt te raken en ontstaat dragerschap. Deze personen blijven dus ook besmettelijk voor anderen. Het virus zorgt bij deze personen voor een chronische infectie die uiteindelijk tot ernstige leverschade en zelfs leverkanker kan leiden.

Het hepatitis B virus komt bij patiënten voor in alle lichaamsvloeistoffen (bloed, speeksel, sperma, vaginaal vocht, urine). Besmetting vindt plaats door bloed-bloed contact of door seksueel contact. Het virus is heel veel meer besmettelijk dan bijvoorbeeld het HIV-virus dat Aids veroorzaakt. Een onzichtbaar klein beetje bloed  is al genoeg om iemand te besmetten.
Ongelukjes met een gebruikte naald, een gebruikt scheermesje, opspattend bloed, een snijwond of een bijtwond kunnen hepatitis B veroorzaken.

Infectierisico bestaat bij intraveneuze druggebruikers en bij personen met veelvuldig wisselende seksuele contacten.
Ook in beroepen waarin mogelijk contact met bloed kan optreden, of waar frequent gereisd wordt naar gebieden waar hepatitis B veel voor komt, bestaat een infectierisico.
Hierbij moet o.a. gedacht worden aan beroepen in de gezondheidszorg,  ambulante hulpverlening (EHBO, politie, brandweer),  werknemers die te maken kunnen krijgen met fysiek geweld, werknemers in opvangcentra (asielzoekers, junks, daklozen), verzorgers of groepsleiding van ernstig verstandelijk gehandicapten, schoonmaakpersoneel, zakenreizigers en kappers.

Indien in het werk een infectierisico bestaat, is de werkgever wettelijk verplicht om de werknemer(s) kosteloos vaccinatie aan te bieden.

Tegen hepatitis B bestaat een goedwerkend en veilig vaccin. Voor een volledige vaccinatie zijn drie injecties noodzakelijk, waarbij de tweede vaccinatie één maand na de eerste en de derde zes maanden na de eerste vaccinatie dienen plaats te vinden. Ongeveer 5 weken na de derde vaccinatie is bloedonderzoek noodzakelijk om te controleren of  het lichaam voldoende antistoffen heeft aangemaakt. Wanneer dit het geval is, is er blijvende bescherming tegen hepatitis B.